Pont de Flix

Pont de Flix

PDC

PDC

divendres, 26 d’abril del 2013

La capacitat d'abastament del Consorci d'Aigües de Tarragona es reduiria a la meitat en cas d'accident llarg a Flix

La capacitat d'abastament del Consorci d'Aigües de Tarragona es reduiria a la meitat en cas d'accident llarg a Flix

La Vanguardia / ACN

Segons els càlculs dels tècnics de Protecció Civil, un accident amb contaminació al riu no s'allargaria més enllà de 39 hores.
Un marge que, segons els responsables del CAT, permetria garantir l'abastament al milió de persones que habiten als municipis abonats, atès que només es començarien a notar restriccions d'un 8% a partir del quart dia i, únicament, si l'emergència es produís en un mes d'agost. En el cas que fossin cinc dies, les restriccions s'incrementarien a l'agost fins un 15%, un 7% al juliol i un 5% al setembre.
En el supòsit d'aquesta prolongació més enllà de tres dies, a partir dels quals s'assegura només el 90% del consum dels abonats, està previst que es puguin aplicar restriccions en el consum per al 10% restant. Un pla de mesures que el CAT treballaria conjuntament amb Protecció Civil, com a responsable del pla d'emergències dels treballs de descontaminació a l'embassament, i afectaria als abonats, tant ajuntaments com empreses.
"Traient els mesos d'estiu, si es produeix durant la resta de mesos de l'any, no tindríem problemes per garantir el 100% del consum", sosté Salvador Plana, director gerent de l'ens. De moment, doncs, els escenaris més pessimistes, tot i que s'han calculat, es deixen pràcticament de banda com a "molt improbables". Si el tancament de la captació de l'Ebre per contaminació, per exemple, se n'anessin més enllà de dues setmanes, el minitransvasament només podria disposar de 2 metres cúbics per segon dels 4 que pot gestionar. Una situació que podria resultar especialment problemàtica entre els mesos de maig a setembre, quan la demanda es dispara.
Addicionalment, el CAT calcula que, al marge dels 1,2 metres cúbics per segon que proporcionarien els sis pous de Vinallop, que només es poden activar fins que es declari formalment la situació d'emergència, podrien ser complementats amb 580.000 metres cúbics d'aigua en dipòsits de reserva -l'ens calcula una disponibilitat del 60% com a escenari "conservador", així com 0,2 metres cúbics per segon d'Aigües de Reus, provinents del pantà de Riudecanyes; l'ús de 20.000 metres cúbics diaris d'aigua depurada per part de la indústria; i 30.000 diaris per part d'ajuntaments. Uns 165.000 metres cúbics addicionals en total.
Simulacre de contaminació per mercuri
Per mostrar i comprovar el funcionament del pla d'emergència per contaminació de mercuri a les seves instal·lacions, el CAT ha efectuat aquest dimecres un simulacre a la planta potabilitzadora de l'Ampolla. L'alarma ha saltat als sensors de laboratori quan la mostra ha registrat 0,32 micrograms de mercuri per litre d'aigua. D'acord amb el propi pla d'emergències, l'ens tancaria la captació d'aigua del riu a través dels canals un cop s'activés la situació d'alerta, havent detectat nivells superiors als 0,5 micrograms de mercuri per litre d'aigua -el límit admès per a l'abastament està en 1 microgram-. Entre 0,1 i 0,5, en prealerta, es reduiria la captació a 500 litres per segon.
Segons els responsables del CAT, la lògica indica que haurien de ser els mitjans i dispositius desplegats per la societat estatal Acuamed, que dirigeix les obres, l'Agència Catalana de l'Aigua i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) els que en primera instància detectessin la contaminació al riu a Flix o riu avall i la comuniquessin. Plana ha recordat que, un cop validada la mesura poques hores després, l'ens podria disposar llavors de gairebé 20 hores per actuar i prendre les mesures necessàries així com, en el seu cas, activar el gabinet de crisi -format per cinc persones- i les comunicacions previstes.
En el cas que el CAT, que disposa de mesuradors en continu a la captació, aturaria el bombament i podria continuar subministrant l'aigua dipositada anteriorment, no afectada per la contaminació. Durant els últims anys, a més, la planta de l'Ampolla ha estat equipada amb filtres de carbó actiu que permeten retenir entre un 80 i un 85% del mercuri que pugui arribar en l'aigua.
Tot plegat, segons valora el mateix Plana, evitaria que una situació com la que es va produir l'any 2001, quan la contaminació de mercuri superior als 2 micrograms va ser detectada dies després de l'episodi als dipòsits d'aigua de Tarragona, es pugui tornar a produir. "Han passat dotze anys i tenim molts més mitjans tècnics, aparells de laboratori i mesuradors en línia. Si es produís contaminació al riu aturaríem la captació d'aigua i tenim tots els mitjans per evitar que arribi a la població", ha tancat Plana.
 

 

Festa de l'Arbre, "Dos meandres, un riu", i bicicletada popular

 Festa de l'Arbre

"Dos meandres, un riu"

 i bicicletada popular

En aquesta ocasió, la plantada d'arbres s'efectuarà en un tram de bosc de ribera ubicat al terme municipal de Riba-roja d'Ebre.
Els punts de trobada són a Flix, a la Costa del Graner, a dos quarts de 10 del matí, i a Riba-roja d'Ebre, la Plaça de la Vila, a les 10 del matí. Les persones interessades en participar-hi, per inscriure's s'han d'adreçar a les oficines municipals de Flix (977410153) i Riba-roja d'Ebre (977416003). Cal aportar 1 euro. Aquesta edició de la Festa de l'Arbre ha estat organitzada pels ajuntaments de Flix i Riba-roja d'Ebre, el Grup Natura Freixe i la Reserva Natural de Sebes.
El dia següent, diumenge 28 d'abril, i també dins la Setmanatura 2013, hi haurà la bicicletada popular. El punt de trobada d'aquesta activitat serà el Passeig de l'Ebre, a les 10 del matí.


festa arbre 2013 reduit

dijous, 18 d’abril del 2013

L'Ajuntament de Flix aprova per unanimitat una moció de suport als corresponsals de TV3, Catalunya Ràdio i l'ACN






 Publicat per Gustau Moreno Pérez el dia 17 d’abril de 2013 | 17.4.13

L'Ajuntament de Flix aprova per unanimitat una moció de suport als corresponsals de TV3, Catalunya Ràdio i l'ACN

FLIX (Ribera d'Ebre).- El ple de l'Ajuntament de Flix va aprovar aquest dimarts al vespre una moció en suport dels corresponsals de Catalunya Ràdio -que tanmateix es féu extensiu als de TV3 afectats per una mesura semblant- i de defensa del servei públic dels mitjans de comunicació catalans. En el text de la moció s'esmenta la decisió del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) de prescindir a partir de l'1 de maig dels servei de xarxa de corresponsals territorials de Catalunya Ràdio. Segons la moció, es tracta d'"una mesura que suposarà acabar definitivament amb un model d’èxit. Un model que ha permès donar veu als territoris indistintament de la seva influència, població o del seu color polític". En el cas de Flix, la moció va comptar amb el suport unànime de tots els membres de la Corporació Municipal

La moció continua exposant que es disposava d'"una xarxa de corresponsals que habitualment eren els únics mitjans de cobertura nacional que, dia rere dia, posaven el seu micròfon al costat dels mitjans locals i informaven dels fets importants de cada territori". "En definitiva, creiem que se suprimirà un dels trets diferencials de la Ràdio Nacional de Catalunya", afirma la moció aprovada per l'Ajuntament de Flix. De fet, una de les persones afectades per aquesta mesura de la CCMA és locutora dels informatius de Ràdio Flix, Vera Talarn, qui des de feia 24 anys exercia de corresponsal de les emissores de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació.

dimecres, 17 d’abril del 2013

Adéu, Ercros






Adéu, Ercros

Un total de 16 treballadors d’edat avançada de la química de Flix han decidit plegar i acollir-se a la jubilació anticipada malgrat no estar afectats per l’ERO

A.CARALT | 16/04/2013 18:34
A la terrassa del restaurant ‘El Racó’ de la plaça de l’Ajuntament de Flix s’asseuen cinc dels ’16 d’Ercros’, del col·lectiu de treballadors d’edat avançada de la planta que han decidit marxar malgrat no estar afectats per l’ERO.  La seva decisió  ha sorprès al comitè, que ha agraït el seu gest de solidaritat, com també ho han fet la resta de treballadors i la població en general. Els llocs que han deixat vacants han estat ocupats per mateix número de treballadors, que sí estaven acomiadats en virtut de l’aplicació de l’expedient.
Amb rostre seré, els cinc veterans –acumulen entre 27 i 38 anys d’experiència a l’empresa-, justifiquen al Diari les raons de la seva decisió. No són ni un ni dos factors, sinó diversos, argumenten.
L’element crucial ha estat la possibilitat d’acollir-se a la jubilació anticipada voluntària als 61 anys, una opció que caducava la primera setmana d’abril, data a partir de la qual es retardava als 63 anys. «Vam tenir molts pocs dies per valorar-lo si fèiem el pas o no», apunta Jaume Masip, cap de torn de la planta d’electròlisi, de 58 anys i 27 a l’empresa.
Fins a 24 treballadors de 57 i 58 anys podrien acollir-s’hi.«Ho vam preguntar a casa, vam fer càlculs,dels estalvis i les càrregues pendents -hipoteques, pegament de cotxes i l’estada dels fills a la universitat», afegeix Agustí Mani, operari de grua de la solució de sal de 57 anys. Al final, 16 s’hi van acollir.
Ara tenen per davant dos anys d’atur, fins el  60 anys aproximadament, i llavors, un any més utilitzant els diners de la indemnització, fins els esperats 61 anys.  «Ara bé, no cobrarem la jubilació íntegra, sinó que la cobrarem retallada, perdem un 24 per cent del poder adquisitiu de la pensió», apunta Masip. Amb tot, els diners que cobraran de la pensió els consideren «suficients».
Desafecció
I és que els motius per plegar per diversos. Francesc Mauri, operador de calderes amb 33 anys a l’empresa, n’assenyala un de clau per a ell, la desafecció. «El menyspreu que ha mostrat l’empresa cap als treballadors després que ens han exprimit durant anys. Marxo dolgut i preguntant-me per quina empresa treballava».
Els seus companys assenteixen, expliquen que la planta –la fàbrica a Flix- era vista com una mare-, «fins i tot per a qui es casava treballar a Ercros era com una dot”, recorden. «Ara hi ha molta gent que no la pot ni veure», assegura Mani. En altres casos, hi havia un profund esgotament pel ritme de treball i les horaris, sovint nocturns. És el cas de Jaume Zamora, contramestre a la planta de fosfat amb 31 anys a l’empresa. «Cada cop t’exigien més pel mateix sou», lamenta.
Masip apunta un quart factor. Molts treballadors, com ell, consideren que l’empresa no té el futur garantit, que no ha desenvolupat una tecnologia alternativa a l’actual procés de l’electròlisi, que serà prohibit a partir de 2018. Davant d’aquest escenari incert els ‘16’ han optat per aprofitar l’oportunitat.
A tots aquests factors cal afegir el de la generositat, de poder ajudar a companys més joves que havien perdut la feina. «A mi m’ha vingut a agrair-me la meva decisió amb llàgrimes als ulls un treballadors de 45 anys, amb una xiqueta de 10, que havia anat al carrer», expressa Mani.
I a partir d’ara, què?. La majoria albiren el futur amb tranquil·litat. «Dormiren a les nits i viurem de dia», sospira Masip. «    I guanyarem en qualitat de vida», afegeix Àngel Nadal, operador de calderes amb 38 anys a l’empresa.
En termes generals, els treballadors es quedaran a viure a Flix i podran visitar sovint les seves finques de conreu ja  que difícilment podran trobar una nova  feina a la seva edat. Mani té un desig, «un viatge a Cap Nord, sempre l’he volgut fer però no podia per la feina. En tinc ganes». La resta somriuen i s’imaginen també una vida nova sense la fàbrica.

dissabte, 13 d’abril del 2013

Serveis jurídics per als afectats per l'ERO d'Ercros i empreses auxiliars

Serveis jurídics per als afectats per l'ERO d'Ercros i empreses auxiliars

Ajuntament de Flix

Dilluns vinent, 15 d'abril, a partir de les 6 de la tarda, les persones interessades que hagin estat afectades directament per l'ERO d'Ercros i, tanmateix, les d'empreses auxiliars de l'electroquímica, per poder atendre els seus dubtes i les seues consultes disposaran a les despendències municipals d'uns serveis jurídics desplaçats a Flix a l'efecte.

12a Caminada Popular, el proper 14 d'abril

12a Caminada Popular, el proper 14 d'abril

Ajuntament de Flix

El proper dia 14 d'abril, diumenge, es farà la Caminada Popular, activitat que aquest 2013 assoleix la seua 12a edició.
La sortida serà a les 8 del matí, al pas de barca, i compatarà amb tres recorreguts: el gran, de 19 Km; el mig, de 14; i el curt, de 7. El període d'inscripció està obert i s'ha d'efectuar a les oficines municipals. El termini és l'11 d'abril i el preu d'inscripció és de 5 euros (gratuïta fins als 12 anys); inclou l'esmorzar i un regal sorpresa, en aquest últim cas, per als primers 130 inscrits.
La Caminada Popular és una iniciativa de la Regidoria d'Esports de l'Ajuntament de Flix. Els itineraris d'aquesta edició han estat elaborats pel grup Senders de Flix. Tanmateix, s'ha comptat amb la col·laboració del Grup de Natura Freixe i de l'Associació de Dones de Flix.

Cartellcaminada13 reduit