Pont de Flix

Pont de Flix

PDC

PDC

dijous, 28 de febrer del 2013

Acte de rebuig a l'ERO d'Ercros, divendres 1 de març

Acte de rebuig a l'ERO d'Ercros, divendres 1 de març
Ajuntament de Flix

Demà divendres, 1 de març, a les 2 de la tarda
Es convoca a tota la població a una concentració a l'estació de RENFE
fins a dos quarts de 4 de la tarda. 
 
Seguidament, s'anirà en manifestació fins als Quatre Camins i per la C-12 fins al Continental. L'acte finalitzarà a l'esplanada d'accés de camions a la fàbrica.

 

dimecres, 27 de febrer del 2013

ICV, PSC i ERC exigeixen a Mas que freni l'ERO d'Ercros a Flix

 



Marina Bou/Parlament | Actualitzat el 27/02/2013 a les 13:30h

ICV, PSC i ERC exigeixen a Mas que freni l'ERO d'Ercros a Flix

El tancament de l'empresa química, un dels punts claus de la sessió de control al President

El conflicte de l’ERO previst per la planta d’Ercros a Flix ha estat protagonista de la sessió de control d'aquest matí al Parlament. Joan Herrera, cap de files d'ICV-EUiA a la cambra, ha estat el primer en esmentar-ho. Herrera ha demanat al president de la Generalitat, Artur Mas, que faci el favor de parar l'orella i d'afrontar el tancament de la planta de la multinacional química.

Mas ha replicat tot assegurant que el Govern va començar a actuar tan bon punt va assabentar-se del cas. De fet, Mas ha admès que estan intentant que l’ERO no sigui d'abast estatal, ja que, d’aquesta manera, perdrien competències per actuar. Així mateix, Mas ha recordat l'ajut financer de la Generalitat a Ercross i responsabilitat per aquests ajuts rebuts.

Al seu torn, Herrera ha acusat Mas de mantenir una actitud "condescendent" amb l’empresa i ha demanat que es canviï per l’exigència. A més, el líder ecosocialista ha demanat responsabilitats al Govern per al manteniment dels llocs de treball i la modernització de l’empresa en favor del medi ambient. Mas s'hi ha tornat acusant Herrera de "prejutjar" la seva actuació. De fet, Mas s'ha tret de la carpeta dels "havers" la decisió de Nissan d'escollir Barcelona com a escenari per a la fabricació d’un nou cotxe com exemple de la seva política industrial.

D’altra banda, el líder del PSC, Pere Navarro, també hi ha dit la seva sobre Ercross. En aquest cas, Navarro ha culpat el govern de no presentar una política industrial "clara". A més, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha exigit al Govern que faci allò necessari perquè Ercros no s'escapi de les responsabilitats socials i mediambientals que li pertoquen.

Concentració 4 Març a Barcelona

 
Ajuntament de Flix
L'Ajuntament de Flix i el Comitè de Treballadors de la fàbrica
 
Fan una crida a tota la població per participar el proper dilluns, 4 de març, a la concentració que es farà a Barcelona.
 
Les persones que desitgin assistir-hi, s'han d'inscriure a les oficines municipals, havent d'aportar nom i cognoms, núm. de DNI i núm. de telèfon mòbil.
La inscripció és gratuïta.
 
 
 
 

La Generalitat s'ofereix com a mediadora en el conflicte d'Ercros

Generalitat de Catalunya

La Generalitat s'ofereix com a mediadora en el conflicte d'Ercros

 
El secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, demana a l’empresa que “retiri l’Expedient de Regulació d’Ocupació per poder estudiar possibles alternatives”.
La Generalitat de Catalunya s’ha ofert avui com a mediadora en el conflicte de l’empresa Ercros, que recentment ha presentat un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) de rescissió de contractes que afecta 198 treballadors a tot l’estat, dels que 176 treballen a Catalunya, la major part, 156, a la planta de Flix.
El secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, ha fet aquest anunci després de reunir-se amb el comitè de seguiment de l’ERO i amb el comitè d’empresa d’Ercros a Flix, acompanyat del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i de la directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació a les Terres de l’Ebre, Mercè Millares.
Ramon Bonastre ha manifestat que “nosaltres ens posem a disposició dels treballadors i de l’empresa Ercros per intentar gestionar el conflicte d’una altra manera”.
A més, el secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, ha instat a l’empresa Ercros a que “es faci un replantejament i retiri l’ERO” per tal de poder parlar amb la Generalitat, l’Ajuntament de Flix i els treballadors i “poder estudiar possibles alternatives”.
Ramon Bonastre ha demanat a l’empresa que entengui aquesta proposta, ja que de les 198 persones afectades per l’ERO de rescissió de contractes, 176 treballen a Catalunya, i la major part, 156, a la planta de Flix.
Per últim, el secretari d’Ocupació i Relacions Laborals ha lamentat que durant la seva visita a Flix no hagi pogut reunir-se amb l’empresa Ercros, que ha al·legat motius d’agenda, per presentar-li la proposta del Govern de la Generalitat.
 
 
 

El Govern i l'Ajuntament de Flix retreuen a Ercros que es negui a negociar l'ERO



Ribera d'Ebre

El Govern i l'Ajuntament de Flix retreuen a Ercros que es negui a negociar l'ERO

Indignació a Flix davant la negativa de la direcció d'Ercros de negociar amb les administracions l'ERO que afecta 156 treballadors i suposaria el tancament de la planta electroquímica. Representants del Govern i de l'Ajuntament flixanco han retret obertament a la companyia que no atengui les seves peticions de reunir-se per negociar possibles alternatives als acomiadaments. Els treballadors continuen bloquejant l'accés a la fàbrica, amb l'activitat ja paralitzada. Dilluns vinent, hi ha convocada una aturada general de l'activitat al municipi coincidint amb la jornada de vaga a l'empresa i la manifestació a Barcelona en motiu de l'inici de les negociacions amb els sindicats.

Ni el director general d'Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, ni l'alcalde de Flix, el socialista Marc Mur, han aconseguit que els responsables de la companyia hagin accedit a rebre'ls per parlar del daltabaix econòmic i laboral que amenaça el municipi i les Terres de l'Ebre des que divendres es va anunciar l'ERO. Formalment, Ercros ha adduït problemes d'agenda per no concertar cap trobada. De fet, el Govern pretenia que la reunió tingués lloc aquest dimarts a Flix, coincidint amb la visita de Bonastre. Però la companyia també ho hauria rebutjat.
"Fins ara és impossible concretar una trobada que és necessària i imprescindible, amb el Govern d'una banda i amb l'Ajuntament de Flix. Si no és així, la irracionalitat de l'empresa arribaria als límits més insospitats possibles", ha lamentat, visiblement molest, l'alcalde, tot recordant el compromís del president d'Ercros, Antoni Zabalza, de mantenir obertes les vies de comunicació. "Lamentem que no hagi estat possible mantenir aquesta reunió conjunta", ha subscrit Bonastre.
El Govern retreu a la companyia que, a diferència d'altres casos recents, hagi optat per la via dels "fets consumats" sense deixar espai a "alternatives". "Ningú nega que la producció de clor tingui els dies comptats i que hi ha una organització econòmica i productiva compromesa", ha admès Bonastre que, malgrat això, ha reclamat a Ercros que es replantegi la situació retirant l'expedient.
En aquest sentit, més enllà d'admetre que l'empresa es troba "emparada per la llei", ha recordat la "responsabilitat social" que acumula després d'una trajectòria de prop de 120 anys al municipi, amb 4.000 habitants i una activitat industrial dependent de la seva activitat. "És un dels efectes més importants dels ERO que hem tingut durant els últims anys a Catalunya", ha precisat. Tampoc ha descartat que el Govern acabi jugant la carta de la responsabilitat ambiental dels centenars de milers de tones de residus tòxics que ha abocat al riu i que ara s'han de netejar amb finançament públic.
Ocupació vol fer de mitjancer
Però tot i la manca d'interès mostrada fins aquest moment per part de la companyia, el responsable d'Ocupació ha anunciat que el Govern continuarà insistint perquè l'empresa s'assegui i s'avingui a "abordar el problema i gestionar-lo de la millor manera". La Generalitat vol exercir el paper de mediadora en el conflicte, un rol que ara no pot jugar perquè l'ERO ha estat presentat com a estatal davant el Ministeri de Treball. Per aconseguir-ho, Bonastre ha insistit en la necessitat que se segregui l'expedient català -només 22 dels 196 acomiadaments previstos correspon a plantes d'arreu de l'Estat espanyol-.
L'alcalde de Flix ha agraït el suport del Govern al municipi i ha acusat Ercros d'haver "enganyat vilment" els representants consistorials, que es van reunir amb els directius deu dies abans de la presentació de l'ERO sense que aquesta opció aparegués entre les barallades per redreçar la situació. Segons ha reiterat Mur, Zabalza hauria posat sobre la taula una reducció salarial generalitzada al grup o el redimensionament de les línies de producció de clor i alcalina, que haurien tingut un impacte molt menor en l'ocupació. En canvi, l'ERO en marxa, ha alertat, suposaria el "tancament" definitiu de la planta.
Els veïns del municipi s'han bolcat en les mobilitzacions convocades per defensar l'activitat a la fàbrica i el manteniment dels llocs de treball. Així, dilluns, coincidint amb la jornada de vaga a Ercros i la manifestació a Barcelona davant l'inici de les negociacions de l'ERO entre els representants sindicals de la plantilla i l'empresa, s'ha convocat una aturada general de l'activitat al poble per facilitar també el desplaçament a la protesta. "Els negociadors han de notar l'alè de la gent de Flix i que és un problema que ens afecta a tots. Les fitxes de dòmino aniran caient", ha relatat Mur.
El bloqueig atura la planta
A les portes de la fàbrica, desenes de treballadors i veïns continuen bloquejant l'accés de camions que, des d'aquest dilluns a la nit, ha aconseguit paralitzar la producció. Confien que la pressió al carrer i de les administracions pugui acabar doblegant les intencions de l'empresa. Reconeixen que la producció de clor amb cel·les de mercuri té data de caducitat però reclamen una estratègia per esmorteir el cop sobre els treballadors i l'ocupació amb temps.
"Hauria de ser dimensionant-la de forma diferent perquè puguem tenir temps, cap al 2018, perquè les administracions puguin fer un pla d'ocupació i buscar alternatives per recol·locar més progressivament o que els treballadors arribin en millors condicions a la jubilació", ha explicat José Domingo Abelló, membre del comitè d'empresa.

divendres, 22 de febrer del 2013

No és acceptable l'actitud d'Ercros, per voler tancar "amb presses"


ERCROS encetarà les negociacions de l'ERO el 4 març mentre la Generalitat es compromet a buscar "possibles alternatives" per als afectats

Els sindicats amb representació a ERCROS, CCOO, UGT i USOC, han rebut de mans de la companyia la documentació de l'ERO per acomiadar 198 treballadors al conjunt de l'Estat, 156 dels quals de la planta de Flix. D'esta manera, queda obert el període de consultes perquè empresa i sindicats pacten l'expedient que ERCROS vol que es "tramiti quan més aviat millor" adduint que "es troba en una situació crítica". Ambdues parts s'han emplaçat a començar les negociacions el pròxim 4 de març amb una trobada a Barcelona.
En este sentit, els sindicats s'han mostrat "decebuts" amb l'actitud d'Ercros per voler tancar "amb presses" un conflicte laboral molt important i que afecta moltes famílies.

pancarta ERCROS


Este matí, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha titllat de "traumàtic" l'ERO anunciat per l'empresa i ha garantit que la Generalitat farà "tots els esforços" perquè l'acord laboral entre l'empresa i els empleats sigui "al més equilibrat possible". Puig ha avançat que el Govern estudiarà "possibles alternatives" per poder recol•locar els afectats i ha obert la porta a impulsar nous plans de reindustrialització a la zona.
Per la seua banda, el secretari general ICV-EUiA Joan Herrera ha manifestat des de Flix que "no és acceptable ni moral, ni èticament ni econòmicament", que ERCROS deixe l'activitat industrial a la comarca "a la mínima expressió, després d'haver contaminat el riu".
El líder ecosocialista s'ha reunit este matí amb l'alcalde i regidors i també amb representants dels treballadors i ha assegurat que el que planteja ERCROS és un atemptat contra l'equilibri territorial. Significa deixar un desert d'unes magnituds extraordinàries per al territori". Herrera ha reclamat a la Generalitat que entengue esta situació "com una situació d'emergència i prioritària. Exigim al Govern que entengui que les Terres de l'Ebre, la Ribera d'Ebre i Flix no es poden quedar sense activitat industrial", ha reblat.
El diputat també ha apuntat que "cal fer una reflexió entorn la responsabilitat de l'empresa. Estem assumint el que va ser la contaminació del riu, no és de rebut ni acceptable des de cap dimensió que després d'haver contaminat el riu i després que la ciutadania en el conjunt dels pressupostos paguem per descontaminar-lo i que l'empresa se'n vagi", ha lamentat.
Herrera assegura que "hi ha prou elements per mantenir l'activitat i encetar noves línies de treball" i que tant la ciutadania com les institucions així ho han d'exigir. "De la mateixa manera que les administracions i el conjunt de forces polítiques hem estat responsables a l'hora de mantenir l'activitat econòmica i garantint la viabilitat ambiental l'empresa també ha de ser responsable".
Per la seua banda, l'alcalde de Flix, Marc Mur, ha explicat que durant tot el cap de setmana es treballarà per tancar el calendari de mobilitzacions que comencen dilluns.
 
 

Ercros obre el període de consultes de l'ERO







Ercros obre el període de consultes de l'ERO per acomiadar 198 treballadors, 156 d'ells a la planta de Flix

La companyia ha entregat aquest divendres la documentació als sindicats en una reunió a la seu del Departament de Treball a Barcelona

ACN | 22/02/2013 16:11

Els sindicats amb representació a Ercros, CCOO, UGT i USOC, han rebut de mans de la companyia la documentació de l'ERO per acomiadar 198 treballadors al conjunt de l'Estat, 156 d'ells a la planta de Flix. D'aquesta manera, queda obert el període de consultes perquè empresa i sindicats pactin l'expedient que Ercros vol que es "tramiti quan més aviat millor" adduint que "es troba en una situació crítica". Ambdues parts s'han emplaçat a començar les negociacions el pròxim 4 de març amb una trobada a Barcelona. En aquest sentit, els sindicats s'han mostrat "decebuts" amb l'actitud d'Ercros per voler tancar "amb presses" un conflicte laboral molt important i que afecta moltes famílies.




Flix exigeix a Ercros que estudiï alternatives davant l'ERO que afecta més de 150 treballadors
 
 
Alcaldes, treballadors afectats, familiars i empreses vinculades amb la indústria química de tota la comarca de la Ribera d'Ebre s'han concentrat a la plaça de l'església amb pancartes i rètols per mostrar el seu total rebuig al desmantellament de l'empresa.
 L'alcalde de Flix, Marc Mur, ha exigit a Ercros que estudiï alternatives a l'ERO anunciat per l'empresa que afecta més de 150 treballadors. Mur ha detallat que hi havia dues opcions més davant l'expedient de regulació ocupacional que passarien per reduir el sou dels treballadors un 15% o bé minimitzar l'activitat de la planta d'àcid clorhídric.
 
 les mobilitzacions continuaran a partir d'ara
 
 
 
 

dimecres, 20 de febrer del 2013

Nota Informativa Ercros


 
 
 
Nuevo plan de restructuración de Ercros

La persistencia de la crisis económica en Europa, y la previsión de que continúe en 2013, ha obligado a Ercros a presentar un plan de restructuración que le permita mejorar su estructura de costes fijos, especialmente en los Negocios Asociados al Cloro. En 2012, esta rama de actividad perdió 22,39 millones de euros, que sólo en parte consiguieron paliar los otros dos negocios del Grupo, con el resultado de unas pérdidas para el conjunto de Ercros de 12,13 millones de euros.

Las medidas contenidas en el plan comportan el cierre de varias plantas de la fábrica de Flix, el cierre de Cartagena y otras medidas de ajuste menores derivadas de las anteriores, que en total suponen la baja de 198 personas, el 12% de la plantilla de la compañía. En breve, Ercros presentará ante las autoridades laborales el expediente de regulación de empleo correspondiente e iniciará el proceso de negociación con los representantes de los trabajadores.

Se estima que la ejecución del plan de restructuración permita a la empresa una mejora anual de los resultados de 13 millones de euros.
 
En concreto, las medidas previstas en el plan son las siguientes:
 
- El cierre de las plantas de electrólisis y de derivados del cloro, de la fábrica de Flix, cuyos elevados costes impiden su viabilidad. Además de presentar los costes fijos más elevados del Grupo, dado su tamaño reducido, los costes variables de estas plantas están soportando el fuerte incremento del precio de la electricidad, su principal input, que en los últimos ocho años se ha encarecido un 200% y la perspectiva es que esta tendencia siga este año.

Por otro lado, un tercio del cloro producido en Flix se transporta por carretera a la fábrica de Vila-seca II para la fabricación de PVC, un producto con un margen muy reducido por la caída del sector de la construcción. El menor cloro disponible se paliará, si es necesario, con la compra de EDC, producto intermedio en la fabricación del PVC.

El conjunto de estas actuaciones supondrá la baja de 156 personas de la plantilla del centro, en el que se mantendrá en funcionamiento la planta de fosfato dicálcico para la alimentación animal.

- El cese de la producción de fosfato monocálcico, y en consecuencia el cierre de la fábrica de Cartagena, por falta de viabilidad de este producto dado el alto coste de su principal materia prima, el ácido fosfórico. Este cierre comportará la baja de toda la plantilla del centro compuesta por 22 personas.

Ercros seguirá presente en el mercado de fosfatos a través de la producción de Flix.
 
1
 
 





 

- Las actuaciones anteriores comportarán ajustes en las plantillas de Cardona, Vila-seca II y los servicios comerciales, que afectan a otras 20 personas.

En la tabla adjunta se presenta la repercusión de estas medidas en la plantilla de los centros afectados y en la plantilla total de Ercros:
 
Plantilla
 
Centro               Actual                   Afectada                    Final                Impacto
 
Flix                     207                           156                            51                     75%
Cartagena            22                              22                              0                   100%
Vila-seca II        154                             10                           144                      6%
Cardona               46                              7                             39                     15%Corporación       103                              3                           100                      3%
                           532                          198                           334                   37%
 
Resto              1.088                               0                       1.088                     0%   
      
Total              1.620                           198                        1.422                   12%
 
 
Barcelona, 20 de febrero de 2013
 





2


Nota de premsa de l'Ajuntament de Flix sobre l'ERO d'Ercros

Nota de premsa de l'Ajuntament de Flix sobre l'ERO d'Ercros
dimecres, 20 de febrer de 2013 12:58

Ajuntament de FlixDavant l’anunci de la companyia ERCROS de presentar un ERO de 156 treballadors sobre els 207 de la factoria de Flix, l’Ajuntament de Flix vol manifestar el següent:
- Expressar el total suport al Comité de Treballadors d’Ercros i els representants sindicals de les empreses auxiliars que es puguin veure afectades per la mesura.
- Denunciar que la mesura no es pot presentar com un Expedient de Regulació d’Ocupació més sinó com el que realment és: el desmantellament de la major part de l’estructura productiva a Flix i la condemna al tancament total de factoria a curt termini.
- Remarcar que l’impacte sobre la producció fa que l’afectació vagi molt més enllà dels treballadors d’Ercros tenint un impacte sobre les empreses auxiliars no menor a 80 treballadors acomiadats més.
- Denunciar la manca de sensibilitat social de l’empresa al no avaluar l’impacte d’una mesura d’aquest tipus en un municipi de 4.000 habitants en una comarca d’interior, on tindrà un efecte multiplicador devastador.
- Ressaltar que de tirar-se endavant tal i com està plantejat, es condemna tota la estructura de treball i de serveis de Flix i pobles del voltant a un decadència sense pal3liatius, donada la manca d’alternatives.
- Manifestar el malestar per l’escassa o nul·la repercussió que un ERO pretesament plantejat com a nivell de Grup té sobre la gran majoria de centres de treball exceptuant Flix i Cartagena, que acumulen el 90% dels acomiadaments.
- Recordar l’alt preu pagat per la factoria de Flix en totes les reestructuracions d’ocupació d’Ercros en el passat tot i el paper cabdal que la factoria ha tingut en el sosteniment general de la companyia en els anys més crítics.
Davant tot l’exposat instem a la Direcció d’Ercros a recapacitar i no presentar l’ERO sense abans haver avaluat suficientment la mesura i les alternatives que de ben segur existeixen.
Flix, 20 de febrer de 2013.






dissabte, 9 de febrer del 2013

Gràcies per la vostra paciència

 
Benvolguts lectors els demanem disculpes ja que com han pogut comprovar durant uns dies accedir al nostre bloc era impossible per una raó aliena al nostre control.
Esperem que s'hagi restablert definitivament amb tota normalitat i ens posem de nou en marxa.
 
Gràcies per la vostra paciència
L'Equip de Parlem-ne Flix