Pont de Flix

Pont de Flix

PDC

PDC

dimecres, 9 d’octubre del 2013

Catalunya viu un ofec econòmic i social

Notícies 

08.10.2013 
http://www.ciu.cat/fitxa_noticies.php?news_ID=40621

Cleries a Rajoy: "Catalunya viu un ofec econòmic i social, però amb aquests pressupostos el Govern espanyol ens porta a un procés de desertització"


El senador reclama el Dret a Decidir i un futur a Europa perquè “no es pot ignorar la identitat catalana” i perquè disminuir la inversió global de l'Estat un 8% i en canvi un 25% per als catalans és un “túnel sense sortida”



El portaveu de CiU al Senat, Josep Lluís Cleries, ha retret al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, durant la sessió de control en la Cambra Alta, que els Pressupostos Generals de l'Estat “donen l'esquena a Catalunya”. En aquest sentit, ha subratllat que “la inversió global de l'Estat disminueix un 8% mentre que a Catalunya es redueix en un 25%” el que posa de manifest que “a Catalunya s'està des-invertint respecte al conjunt de l'Estat”.
Cleries ha estat clar: “Catalunya viu un ofec econòmic i social, però amb aquests pressupostos el Govern espanyol ens porta a un procés de desertització perquè no torni a emergir res”. I ha destacat que “la inversió a Catalunya és la més baixa dels últims 16 anys”. Així, ha indicat que “la inversió per càpita mitja a l'Estat espanyol pel 2014 és de 207,97 €; i a Catalunya és de 125,14 €”.
A més, ha denunciat que les inversions estatals en Rodalies de Renfe a Catalunya “no s'han complert”. “Per posar-se al dia, i segons vostès, han d'invertir 3.648 milions d'euros i al ritme que van necessiten 164 anys per complir el pla de rodalies a Catalunya”. I, com ha explicat Cleries, els comptes “perjudiquen a Catalunya” “al llarg dels anys”, assenyalant que l'Estatut del 2006 inclou la Disposició addicional 3ª per “compensar la falta d'inversions i que encara ens deuen”. I ha recordat que “l'Estat invertirà a Catalunya un 9,6%, la meitat del que ens correspondria per PIB, que és del 18,7%”.
El portaveu ha afegit que “els pressupostos només busquen salvar l'administració general de l'Estat”, que ha augmentat les seves necessitats de finançament en 350 milions d'euros. Ha recordat que l'objectiu de dèficit de l'Estat pel 2014 és del 3,7% i d'un 1% per a les Comunitats, deixant clar que “no s'estreny el cinturó com ho fan altres administracions”. Això, com ha indicat Cleries, suposa que “les Autonomies han de reduir el dèficit nou vegades més ràpid que l'Administració Central” i un “major ajust social”.
Cleries ha preguntat a Rajoy donada aquesta conjuntura: “On és el respecte institucional?, on està el compliment del marc constitucional i estatutari que vostès sempre reclamen als altres?”. I ha insistit en si aquests comptes públics responen al que Catalunya necessita i demana. I ha afegit que “a vostès que tant els agrada parlar de fronteres i fractures, no creu que aquests pressupostos sí que fracturen i separen?”.
Per a Cleries, “aquests comptes públics demostren que les afirmacions del Govern apel·lant al diàleg i a la lleialtat institucional amb Catalunya són paraules buides, paraules per quedar bé”. Com també ho demostren, segons el portaveu, lleis com la LOMCE, “una ofensiva descarada” que “deixa al català com a llengua residual, sense futur”, que “posa en risc tot allò que hem aconseguit en els últims 30 anys” i que “atempta contra la convivència i la cohesió social”.
Identitat nacional catalana
Josep Lluís Cleries ha reclamat a Rajoy “voluntat política per exercir el Dret a decidir” perquè “volem un futur dins d'Europa, és la nostra voluntat i així ho farem” i perquè “avui vostès han portat a Catalunya a un túnel sense sortida amb aquests pressupostos, amb el dèficit fiscal, amb la Llei Wert, amb la sentència de l'Estatut, amb la Llei de la Dependència”. Davant d’aquesta situació, el senador ha assenyalat que “el Govern espanyol ignora una identitat nacional catalana que està més viva que mai”. Davant l’actitud prepotent de Rajoy, el portaveu ha afegit que “per molt que vostès ens ignorin nosaltres som i serem” i li ha reblat que “tenir majoria absoluta no vol dir tenir la veritat absoluta”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada