Pont de Flix

Pont de Flix

PDC

PDC

dimarts, 8 d’abril del 2014

Jordi Turull: "ha arribat l’hora de que Catalunya voti i decideixi el seu futur”.

Jordi Turull: "Catalunya vol protagonitzar un exercici exemplar de democràcia, votar per decidir i decidir per progressar"

En la intervenció al Congrés, recorda que, davant les dificultats, Catalunya sempre ha optat per “la reafirmació i no per la resignació” i assegura que “no desistirem i impulsarem altres vies legals i democràtiques que permetin votar”

Jordi Turull, president de CiU al Parlament de Catalunya i representant del Parlament al debat per delegar la competència per convocar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya, ha afirmat que “ara és l’hora de Catalunya” que vol “protagonitzar un exercici exemplar de democràcia” i “votar per decidir i decidir per progressar, garantint un futur millor i més esperançador a tota la seva gent”. En la seva intervenció al Congrés, Turull ha remarcat que “el nucli central de la discussió és la democràcia” i, més concretament, “la qualitat democràtica de l’Estat”. “La democràcia sempre genera il·lusió i esperança, mai por”, ha continuat, “per això no s’ha de témer ni impedir que Catalunya faci un exercici de democràcia”. 

Turull considera que el debat s’ha d’afrontar “políticament” i com “una oportunitat històrica” perquè “no es pot donar l’esquena a una petició legítima, pacífica i democràtica de la immensa majoria d’un poble”. En aquest sentit, ha afirmat que “venim a buscar un acord” i que tramitant la proposta de la via de l’article 150.2 es podrien “reparar errors històrics acumulats per part de l’Estat cap a Catalunya”. Tot i així, si no s’accepta “no desistirem i impulsarem altres vies legals i democràtiques que permetin al poble de Catalunya, carregat de raons, votar i decidir el seu futur”.

Reafirmació i no resignació

Turull ha subratllat que Catalunya sempre ha mostrat aquesta actitud de “reafirmació i no resignació” davant les adversitats i, justament per això, avui els ciutadans de Catalunya “estan protagonitzant un nou episodi de la nostra història”. “La majoria dels ciutadans de Catalunya no volen resignar-se a mantenir una relació política amb un Estat que està dient, per la via dels fets, que el seu autogovern, la seva llengua i les seves institucions avancen cap a la residualitat”, ha explicat. Aquesta actuació ha generat una “sensació de fatiga”, ha indicat, “d’haver-ho intentat tot per a fer possible un encaix còmode per a totes dues parts”.  I davant de “tal involució, a la que se’ns arrossega des de fa anys dia sí i dia també, responem amb reafirmació i no resignació”.

El diputat de CiU i representant del Parlament, ha recordat la negociació i aprovació de l’Estatut que, ha subratllat, “va ser sotmès a referèndum només a Catalunya”. Turull ha exposat que, tot i l’aprovació en Corts i posterior referèndum, l’Estatut va ser “decapitat des d’altres instàncies de l’Estat” i amb això “per a moltíssima  gent es van decapitar moltes de les esperances que hi havia de millorar el nostre autogovern en el marc actual”. 
Si hi ha voluntat política la consulta és legal, possible i necessària

Turull ha explicat davant del Congrés dels diputats que “consultar al poble de Catalunya sobre quin futur polític desitja és legal, és possible i, sobretot, és necessari” i ha recordat que tots els experts en dret constitucional que han comparegut al Parlament de Catalunya o la mateixa sentència del Tribunal Constitucional sobre la Declaració de Sobirania, coincideixen en que “si hi ha voluntat política” es pot fer. 
“Tothom s’atribueix i opina sobre el que volem o deixem de voler els catalans i només hi ha una manera de saber-ho amb exactitud: Preguntant als catalans”, ha continuat. “A l’Europa del segle XXI, les gran decisions, les decisions transcendentals, es prenen votant”, ha afegit.   
Finalment, ha posat èmfasi en que el que està passant a Catalunya “és un moviment que sorgeix de la gent, d’arrel profunda, pacífica, democràtica, positiva, il•lusionadora i transversal”. Així, ha recordat que des de setembre de 2012 una gran majoria de catalans ha parlat de forma clara “a les urnes i al carrer”. A les urnes, perquè “amb una participació propera al 70% va sortir una majoria incontestable a les eleccions a favor que els ciutadans de Catalunya puguin decidir el seu futur polític”. I al carrer, amb “mobilitzacions sense precedent pel que fa a la quantia i exemplars per la seva actitud”. 
“Nosaltres des del Parlament serem dignes del mandat de les urnes” perquè “ha arribat l’hora de que Catalunya voti i decideixi el seu futur”.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada