Pont de Flix

Pont de Flix

PDC

PDC

divendres, 2 de març del 2012


Aquests no són els nostres pressupostos

Des de ja fa uns anys, en la major part de les organitzacions, institucions i empreses, publiques o privades, immersos tots en la crisis econòmica general, impera l’ajustament i la contenció de la despesa.
Tot i aquestes circumstancies actuals, conegudes per tothom, l’Ajuntament de Flix augmenta per segon any consecutiu el seus pressupostos

L’any 2010 va ser de 3.826.000
L’any 2011 va ser de 4.263.000
I aquest any 2012 ens presenta l’equip de Govern un de  4.555.944 €.

Naturalment no és aquesta l’opinió del equip de Govern, que fa la trampa de comparar aquest pressupost amb els números de final del any passat. Sempre les comparacions s’han de fer amb les mateixes situacions, i com ningú, ni nosaltres ni el Govern, hores d’ara, té idea de com s’acabarà l’any pressupostàriament, no queda més remei que per a dir si un pressupost puja o baixa, el que ha de fer-se es comparar-lo amb el del inici de cada any.
Aquest truc, que ja el va practicar l’anterior alcalde el passat any, ara ho han intentat tornar-ho a fer, és clar que no queda estèticament molt bé , en els temps que corren, dir que s’apuja el pressupost, perquè això, indefectiblement, significa que s‘augmenta la despesa.

En tots els pressupostos de un ajuntament hi ha uns indicadors molt adequats per a poder observar aquestes situacions.

Si ens hi fixem una mica (tots aquets números estan publicats en el butlletí oficial de la província) ens adonem que:

Ingressos corrents
Els ingressos corrents son aquells que per llei estan assegurats any rere any, impostos , contribucions...Aquest capítol és el que en una bona administració han de marcar la tendència a seguir.
Segons els propis números que el bipartit de l’ajuntament, socialistes i esquerra, ens presenten, el capítol de ingressos corrents a l’ajuntament de Flix, baixa respecte l’any passat.:

L’any 2011 la xifra aprovada va ser de  3.803.848

Ara per aquest 2012 la xifra que ens presenten és de  3.777.944

Es a dir uns 26.000 €  menys de ingressos que el darrer any

Amb l’agreujant, respecte a aquesta consideració, que aquest any excepcionalment es pot contemplar com a ingrés ordinari el Programa d’Acció Municipal, el PAM, a diferencia dels altres anys que no pot entrar en aquest apartat, per lo que aquesta diferencia encara és més negativament accentuada.

Capítol 1 de despesa : Despesa de personal

En aquest capítol esta reflexat el cost salarial de tot el personal del nostre ajuntament.

Contràriament a lo que totes les administracions estan fent, adequar la seva estructura de personal a una situació d’acord amb les actuals perspectives econòmiques, aquí no fem res de tot això, al contrari, augmentem el capítol de despesa de personal respecte a l’any passat.

L’any 2011 va ser de 1.671.600

I aquest any 2012 ens presenta l’equip de Govern un pressupost en aquest apartat de  1.691.000 €.

Es a dir uns 20.000€  més que el darrer any.

Capítol 2 de despesa:
El capítol 2 de la despesa és aquell que reflecteix el cost que suposa mantenir els serveis del poble, el que comunament s’entén per manteniment de carrers, llum, clavegueram, aigua, autobús, escola de musica....
Entenem que en la situació social actual, una bona decisió d’un govern municipal seria la de, en la mesura de les seves possibilitats, procurar un bon manteniment del seu municipi, carrers l’enllumenat, els serveis... en canvi ara ens presenten un capítol 2 de la despesa 84.000€ inferior al de l’any passat.

L’any 2011 el capítol 2 de despesa va ser de 1.707.000

I aquest any 2012 ens presenta l’equip de Govern un pressupost en aquest apartat de  1.624.000 €.




Resumint:

         els ingressos corrents baixen.

         la despesa de personal augmenta.

         El manteniment dels serveis municipals baixa.


Tot al revés del que, en los temps actuals, es requereix d’una administració amb sensibilitat social.

Nosaltres no podíem donar el nostre vot a aquests pressupostos, per tot això i perquè tampoc ens els creiem per tot un seguit de incongruències, com per exemple aquesta:

Com ens podem creure que dos anys enrere, el 2010, ens gastéssim 204.000 € en l’apartat de Festes Majors i ara se’ns digui que tants sols se’n gastaran 100.000 € ?
Una de dos, o l’any 2010 van ratllar en la irresponsabilitat, cosa que no creiem, o aquest any es impossible de fer front a les festes majors amb tants sols 100.000€.

I tampoc ens creiem aquests pressupostos que ara se’ns presenten perquè mirant una mica a fons ens adonem que son capaços de presentar uns ingressos i unes despeses que ja estaven consignades i gastades l’any passat, concretament els fons provinents del conveni amb AQUAMED per a la compra de unes finques per l’ampliació del abocador de La Pubilla, consignats en una modificació de crèdits el mes de maig de l’any passat.

Tot això, entre d’altres coses, ens fa pensar que aquests pressupostos estan fets sense cap rigor, sense tenir consciencia de la realitat de les nostres finances, ni de la situació social i econòmica que ens envolta.

Per tot això el nostre vot fou contrari a l’aprovació d’aquest pressupost.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada