Ribera d'Ebre, Terra Alta
La Mesa d'Alcaldes de l'Energia insisteix a reclamar discriminació positiva amb la taxa elèctrica industrial
Els deu municipis de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, en els quals es produeix el 70% de l'energia que es consumeix al país, demanen que, aplicant una discriminació positiva, les empreses productores els rebaixen la quota del quilowatt d'ús industrial per poder dinamitzar l'economia del territori. La Mesa d'Alcaldes de l'Energia de Catalunya (MADE), que es va crear fa poc més d'un any, ja negocia aquesta nova quota que podria concretar-se en els propers mesos.
Els alcaldes demanen que les empreses que s'instal·len al territori tinguen unes millors condicions en el preu de l'energia, com a "retorn" de la riquesa que es genera al país amb la potència generada a les seues poblacions.
Precisament el passat mes de maig la MADE es va reunir amb totes les empreses energètiques que treballen al territori i amb la direcció de l'Institut Català de l'Energia i la direcció general de Medi Ambient. La trobada va servir per donar un pas endavant en una de les reivindicacions principals que s'ha marcat en aconseguir la MADE: que les empreses que s'instal·len al territori tinguen una quota del quilowatt industrial més rebaixada i a un preu competitiu.El motiu d'aquesta demanda, com ha explicat el director de la mesa, Joan Sabanza, és "que hi haja una reversió" de la riquesa que es genera en base al producte que produeix el territori. "Sense l'energia no es pot fer gairebé cap de les activitats econòmiques avui en dia. Si el que produïm nosaltres serveix per crear riquesa, volem un retorn però no amb subvencions, demanem diversificar el teixit productiu", ha dit Sabanza. El director de la MADE ha defensat que aquest retorn es pot aconseguir "abaratint el preu del consum del quilowatt per les empreses que es vulguen instal·lar aquí".
Amb aquesta fita, el territori aconseguiria una "discriminació positiva" que atrega noves inversions i suposaria un estalvi per a la pròpies empereses energètiques tenint en compte que els costos són menors si el consum es fa prop dels centres de producció i no són necessàries grans infraestructures de distribució. "Davant la crisi havíem de trobar una solució. Tenim una singularitat que és produir energia, i ho veiem com una cosa positiva que ens ha donat riquesa, llocs de treball i estabilitat, i hem de donar un pas més enllà", ha apuntat Sabanza
Aquesta nova quota es podria concretar en els propers mesos. Segons ha explicat Sabanza les negociacions estan anant bé i perceben que existeix "receptivitat" per part de les empreses productores. "Entenen el nostre posicionament i creuen que és just", ha dit el director de la mesa. En aquest sentit el president de MADE, Jordi Jardí, ha remarcat que aquesta rebaixa no és una petició que haja inventat la mesa sinó que es fa seguint l'exemple d'altres empreses o zones industrials. "Les empreses tenen diferents clients que tracten diferent. Demanem que la millor tarifa que tinguin les empreses elèctriques s'apliqui al territori", ha exigit.
Nous associats i altres objectius
Els alcaldes de Móra d'Ebre, Joan Pinyol, el de Garcia, Joan Marimon, i el de la Torre de l'Espanyol, Eduard Masip, són des de dissabte membres de la Mesa d'Alcaldes de l'Energia de Catalunya. L'assemblea general de l'organisme va aprovar per unanimitat la inclusió d'aquests tres nous municipis de la Ribera d'Ebre, tots ells productors d'energia eòlica. Prèviament, els plenaris municipals d'aquests tres municipis havien aprovat per majoria absoluta la sol·licitud d'ingrés a la mesa. Amb aquestes noves incorporacions el president Jardí ha assegurat que es dóna per tancat el procés constituent.