Pont de Flix

Pont de Flix

PDC

PDC

dimarts, 26 de juny del 2012

Ribera d'Ebre, Terra Alta

La Mesa d'Alcaldes de l'Energia insisteix a reclamar discriminació positiva amb la taxa elèctrica industrial

Els deu municipis de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, en els quals es produeix el 70% de l'energia que es consumeix al país, demanen que, aplicant una discriminació positiva, les empreses productores els rebaixen la quota del quilowatt d'ús industrial per poder dinamitzar l'economia del territori. La Mesa d'Alcaldes de l'Energia de Catalunya (MADE), que es va crear fa poc més d'un any, ja negocia aquesta nova quota que podria concretar-se en els propers mesos.
Els alcaldes demanen que les empreses que s'instal·len al territori tinguen unes millors condicions en el preu de l'energia, com a "retorn" de la riquesa que es genera al país amb la potència generada a les seues poblacions.
Precisament el passat mes de maig la MADE es va reunir amb totes les empreses energètiques que treballen al territori i amb la direcció de l'Institut Català de l'Energia i la direcció general de Medi Ambient. La trobada va servir per donar un pas endavant en una de les reivindicacions principals que s'ha marcat en aconseguir la MADE: que les empreses que s'instal·len al territori tinguen una quota del quilowatt industrial més rebaixada i a un preu competitiu.
El motiu d'aquesta demanda, com ha explicat el director de la mesa, Joan Sabanza, és "que hi haja una reversió" de la riquesa que es genera en base al producte que produeix el territori. "Sense l'energia no es pot fer gairebé cap de les activitats econòmiques avui en dia. Si el que produïm nosaltres serveix per crear riquesa, volem un retorn però no amb subvencions, demanem diversificar el teixit productiu", ha dit Sabanza. El director de la MADE ha defensat que aquest retorn es pot aconseguir "abaratint el preu del consum del quilowatt per les empreses que es vulguen instal·lar aquí".
Amb aquesta fita, el territori aconseguiria una "discriminació positiva" que atrega noves inversions i suposaria un estalvi per a la pròpies empereses energètiques tenint en compte que els costos són menors si el consum es fa prop dels centres de producció i no són necessàries grans infraestructures de distribució. "Davant la crisi havíem de trobar una solució. Tenim una singularitat que és produir energia, i ho veiem com una cosa positiva que ens ha donat riquesa, llocs de treball i estabilitat, i hem de donar un pas més enllà", ha apuntat Sabanza
Aquesta nova quota es podria concretar en els propers mesos. Segons ha explicat Sabanza les negociacions estan anant bé i perceben que existeix "receptivitat" per part de les empreses productores. "Entenen el nostre posicionament i creuen que és just", ha dit el director de la mesa. En aquest sentit el president de MADE, Jordi Jardí, ha remarcat que aquesta rebaixa no és una petició que haja inventat la mesa sinó que es fa seguint l'exemple d'altres empreses o zones industrials. "Les empreses tenen diferents clients que tracten diferent. Demanem que la millor tarifa que tinguin les empreses elèctriques s'apliqui al territori", ha exigit.
Nous associats i altres objectius
Els alcaldes de Móra d'Ebre, Joan Pinyol, el de Garcia, Joan Marimon, i el de la Torre de l'Espanyol, Eduard Masip, són des de dissabte membres de la Mesa d'Alcaldes de l'Energia de Catalunya. L'assemblea general de l'organisme va aprovar per unanimitat la inclusió d'aquests tres nous municipis de la Ribera d'Ebre, tots ells productors d'energia eòlica. Prèviament, els plenaris municipals d'aquests tres municipis havien aprovat per majoria absoluta la sol·licitud d'ingrés a la mesa. Amb aquestes noves incorporacions el president Jardí ha assegurat que es dóna per tancat el procés constituent.



9 comentaris:

  1. Això és vendre fum. No n'hi haurà cap de rebaixa elèctrica, i si n'hi ha serà per a tots els municipis productors o que tinguin determinades condicions, sinó seria il·legal. La MADE és un xiringuito per pagar un sou a Sabanza ara que ha plegat d'alcalde i diputat i para de comptar...

    ResponElimina
  2. L'alcalde de Flix no s'ha sumat encara a aquesta iniciativa, què està esperant ??
    Flix no pot donar l'esquena a una oportunitat com aquesta, ens em vegut l'entenim??.
    Podem deixar de banda per un cop a la vida la política, i posar-nos tots junts a treballar per la comarca de la Ribera que tanta falta ens fa, sumar esforços, idees, prespectives, opinions, en definitiva pendre consciència que junts ens en podem sortir, i que sols som ben poca cosa.

    Amb aquesta postura, l'alcalde a conseguirà la independència de Flix, però de la resta de la comarca.

    ResponElimina
  3. L'instal·lació a Flix d'una planta de Syntesia Española que mai es va realitzar.
    L'instal·lació d'una fàbrica de plaques solars amb la que ens han pres el pel i els diners.
    L'aposta de Seeger i Ercros per l'instal·lació d'una planta de biomassa i una de pèl·lets que s'ha convertit en la mala notícia del anterior alcalde, i en el malson de l'alcalde actual.

    AIXÒ SI QUE ÉS VENDRE FUM, SENYORES I SENYORS, QUI EN DONA MÉS !!

    ResponElimina
  4. Tant de bó sigui vendre fum el estar dins de la MADE, ja que pel que fos s'aconseguís alguns beneficis electrics i quedéssim fora, després l'industria de Flix quedaria molt perjudicada, cosa que lamentariem tots...bé tots NO...tu anònim del 28 de juny 2012 13:00 i el Sr. Barbero el nostre estimat Regidor de ERC principal impulsor del NO a la MADE, com menjeu a banda dels demés, per vosaltres ni fred ni calor.
    Els temps canvien i si fos per vosaltres en moltes coses tornariem a l'era de PEDRO i VILMA dels "PICAPIEDRA".
    Quina raó té l'anònim del 2 de juliol de 2012 18:06, referent a Syntesia, fabrica de Plaques Solars, Biomasa, etc...aixó si que es vendre fum.
    Per cert el Parc de plaques solars de Flix no es vendre fum NO! "AQUÍ S'HA ESFUMAT" uns diners que NO em cobrat i no passa res, avui PAU i demá GLORIA.

    ResponElimina
  5. Anònim del 3 de juliol, a veure si fas servir el cap per alguna cosa..... si s'aprova una norma que afecta als municipis amb centres de producció elèctrica, Flix, ni cap poble que en tingui i compleixi les condicions, es pot quedar fora. El pertanyer, o no, a una asociació no pot ser requisit, això atentaria contra els rpincipis consticionals. Respecte al sou de Sabanza, algu em podria dir el que cobra com a director.... o ho fa per amor a lo públic?????. Una mica de seriositat quan es parla!!

    ResponElimina
  6. Anònim del 5 de juliol, en primer lloc fes el favor de llegir l'article complert, com que t'has deixat el més important aquí ho tens:

    En aquest sentit el president de MADE, Jordi Jardí, ha remarcat que aquesta rebaixa no és una petició que haja inventat la mesa sinó que es fa seguint l'exemple d'altres empreses o zones industrials. "Les empreses tenen diferents clients que tracten diferent. Demanem que la millor tarifa que tinguin les empreses elèctriques s'apliqui al territori"

    Obviament no s'ha d'aprovar cap norma a nivell estatal i autonòmic per aconseguir abaratir la factura elèctrica a les industries existents i per a les noves inversions que s'instal·lin en el territori MADE, simplement es demana que es compensi al territori que està suportant la generació del 70% de l'energia de Catalunya, amb una millora que ja s'està realitzant en altres zones.
    Quan el Sr. Sabanza aconsegueixi l'objectiu de la MADE, parlarem del sou, però del sou de l'Alcalde de Flix que ens haurà deixat al marge.

    ResponElimina
  7. Anònim del 6 de juliol, el que cobra l'Alcalde de Flix és públic, i està aprovat pel plenari de l'ajuntament, el que cobra Sabanza, ningú ho sap. "ja que pel que fos s'aconseguís alguns beneficis electrics i quedéssim fora, després l'industria de Flix quedaria molt perjudicada, cosa que lamentariem tots", paraules teues, ets tu el que insinues que podem quedar fora, o sigui que pensa abans d'escriure, i procura entendre el que escrius.

    ResponElimina
  8. Si, si, tot apunta que hi haurà una rebaixa, i tant... http://www.ara.cat/economia/Industria-establira-generacio-nuclear-hidraulica_0_734926681.html

    Valtres aneu jugant a meses d'alcaldes per l'energia i a donar feina a ex-alcaldets que tenen molts temps lliure, que mentrestant la resta va treballant...

    ResponElimina
  9. Es molt fort sentir parlar de sous a exalcaldes, i diners publics, venint de simpatitzants, militants o vividors de ERC.... Que fort... Cotxes oficials tunejats per valors desorvitats, pisos a la Via Augusta per 1.000.000 de "leuros" i deprés teniu collons de parlar dels demés ... aneu a dormir una estona i el poble us ho agrairà....!
    Visca Catalunya lliure de vividors...!

    ResponElimina