Pont de Flix

Pont de Flix

PDC

PDC

dimarts, 17 de juliol del 2012

FANGS I FANGALS


FANGS I FANGALS

Us he de dir d’entrada que quan em vaig assabentar per la televisió, el setembre del 2004, de l’estudi dels residus al pantà de Flix,  aleshores vivia a Tarragona, no em va agradar gens la forma com es va donar la notícia sobre els fangs de la Fàbrica, i em vaig quedar bocabadat. Tots els qui hem viscut al  poble sabem que cent anys de vida de les electròlisis per la fabricació de clor amb l’únic mètode que es coneixia i encara, per poc temps això sí, s’usa, no ens havia de sorprendre a ningú. El que més em va cridar l’atenció va ser com els mitjans de comunicació, dels qui esperava una major dedicació alhora de contrastar la informació obtinguda, es van apressar a posar en marxa les rotatives. No cal dir també que el conseller Salvador Milà i els tècnics assessors de la conselleria havien de saber que les tecnologies de fa cents anys no eren les mateixes que les d’ara i, ja d’antuvi s’havia de pressuposar els nivells de contaminació que havia. Vaig pensar que era un traure pit del tripartit, el qual recentment s’havia establert al govern de la Generalitat amb l’objectiu de desemmascarar un problema conegut per tots, comptant sempre amb el consentiment soterrat de l’alta direcció de l’empresa propietària de la Fàbrica, malgrat fer l’enfadós. Ho hem d’admetre, Flix no va saber gestionar el problema, potser hauríem arribat a la mateixa solució sense tant enrenou.

Un cop llegits l’endemà diferents diaris escrits, em va venir a la memòria una cita del periodista Ryszard Kapucinski, que va dir el següent: “ Quan es va descobrir que la informació era un negoci, la veritat va deixar de ser important ”. És a dir, quan cadascú tenim la nostra veritat, es fa molt difícil ser imparcial a l’hora de tamisar l’ informació. Tot seguit, vaig pensar que delatar el problema de la Fàbrica havia estat una jugada mestra. Uns es posen la medalla de paladins de l’ecologisme, altres  es feien abanderats de la millora de la qualitat de vida de les terres aigües a vall del riu (vots al canto) solidaritat fraternal amb qui mai ens havíem compromès. I d’altra banda, posats a malpensar, el president del consell d’administració de l’empresa propietària de la Fàbrica, que ha estat un destacat polític de la corda d’en Josep Borrell (ex ministre del PSOE), i que per això el van fer president de la companya, li  facilitava  i justificava el tancament dels centres de producció, que al 2020 caduquen i dels que no són rentables amb el corresponent acomiadament de treballadors degut a les circumstancies imposades,  però que alguns treballadors podrien continuar amb la nova planta de descontaminació. La neteja del seu polígon industrial, els hi facilitaria la seva millor venda com a sòl industrial, on podrien establir-se altres empreses que han d’ésser la salvació del poble, ja que des de fa cent anys, la seva economia ha estat lligada a la indústria

L’efecte bumerang s’ha produït. Vam llançar vents i ara recollim tempestes. Un procés de descontaminació tant innovador, únic al món, va provocar dubtes en els tècnics sobre les mesures d’emergència, un cop revisat el projecte. Els politicastres d’aleshores van fer tanta apologia i demagògia dels fangs, que van obligar a refer el capítol d’emergència, que van anomenar Pla de restitució, que contempla un gran territori amb la possibilitat de patir les conseqüències de  l‘extracció dels fangs del pantà de Flix. Vam posar tanta por que el seu ressò va arribar a tot el territori, i lògicament, aquesta gent no vol que es comenci el tractament, fins tenir la seguretat que se’ls hi van transmetre i les mesures que els hi van prometre.  

Ara tots a córrer. Els titellaires han tornat a moure els fils, doncs no es pot consentir tenir una planta acabada que no produeixi i no es pugui començar a amortitzar-la. Han posat la por als polítics per una part, com es fa ressò la premsa. Tornem a recordar al periodista polonès? I als treballadors, per un altra, per perdre el seu lloc de treball, al·ludint que aquesta planta serà una sortida de “recol· locament” de una petita part del personal de les plantes a tancar. Ara les autoritats ens demanen que hem d’anar tots a una com “Ovejuna” perquè comencin a descontaminar, i un altre cop Flix contra tothom. Que tenim els flixencs que sempre remem en contra corrent? 

Després vindrà la segona part. Una instal·lació única al món no pot morir un cop acabada la contaminació local, voldran traure-li més suc, lògicament portaran a descontaminar llots d’uns altres indrets. Que diran els polítics que s’hi trobaran? Espero que no siguin politicastres i defensin amb més convicció el poble de Flix. Les hemeroteques guardaran les notícies dels esdeveniments i seran unes fonts més o menys tendencioses d’inspiració, de les quals algun novel·lista segurament en traurà un best seller. L’historia s’ho val.

Com no tinc dret a criticar si no compleixo amb l’obligació d’exposar les meves propostes, crec, personalment, que si estan acabades les instal·lacions, podrien començar per deixar el sòl apte per reconstruir futures instal·lacions industrials perquè puguin donar feina a la gent del poble. Deixar els fangs on estan, que hi han estat molts anys, que estan sedimentats i que, de mica en mica, els eluvions de terres arribades de riu amunt ho taparan, doncs fins ara la gent riu avall ni s’han queixat pas, ni hi ha hagut cap problema. Moure’ls crec que serà fer un fangal, que ningú pot avaluar les seves  conseqüències. Mentre s’acaben les instal·lacions aprovades a tot el territori i aquí pau i allà glòria. Potser amb aquest temps, s’avancin les tecnologies d’extracció i l’avaluació pugui ser més fiable.       

Ramon Sabaté Montagut

6 comentaris:

  1. Au, embolica que fa fort!!!!!. Sembla mentida, que en ple segle 21, es defensi que els fangs es quedin al riu, perquè fa molts anys que hi son, i els de riu avall no s’han queixat. Si no es neteja el pantà, Flix sempre estarà associat als residus, si es neteja, quan ningú se’n recordi de naltros, tampoc se’n recordaran dels residus, a excepció dels historiadors, això si, ens omplim la boca dient que estimen el poble més que ningú. Serietat, responsabilitat i sobretot, una mica de vergonya!!!!!!!

    ResponElimina
  2. Com sempre el gran negoci ho fa la empresa constructora i per supost Ercros a la que li trauen el problema i a sobre li arreglen el seu jardinet.Tot i aixó jo soc partidari de que es tragui tota la porqueria de dintre el riu.
    el que em sobta es que aquesta proposta que hem fet desde Flix de no esperar a que estiguin fets els pous riu avall no tingui resposta per part dels de la Plataforma de defensa de l'ebre, aquells que qualsevol cosa es una agressio al riu i al territori, ara no obren la boca, pot ser com a que qui a fet la proposta és un dels seus....

    ResponElimina
  3. Un escrit políticament incorrecte, impopular per alguns, però valent, quant fa un temps ens van assabentar d’aquest projecte la majoria de comentaris que es sentien pel carrer de Flix, inclús varis estudis d’entesos en la matèria, opinaven lo mateix, que el millor era deixar-ho com estava solidificat al fons i que seria pitjor el remei que la malaltia.
    Per això anònim del 28 de juliol de 2012 9:26 per culpa de vostè i gent com vostè ja fa temps que aquest Poble esta acabat, abanderen el Segle 21 però si fos per vostès encara viuríem al segle 20...per tant el que crec qui no te serietat, responsabilitat, ni vergonya es vostè, i a mes a mes afegiria que no te llenys de respecte per una opinió que no comparteix, i per malament que li sàpiga es l’opinió de mols.

    ResponElimina
  4. Això és en serio o és una broma com lo de fer un pont al riu de baix. Perquè.. Allò també era una broma, no?

    ResponElimina
  5. Anònim del 19 de juliol de 2021 1:37 hores. On els va sentir els comentaris que el millor era deixar els residus al riu?. Dubto que els sentis a la seu de CiU, perquè en aquell moment, CiU estava a l'equip de govern i defensava el que va defensar tot l'Ajuntament, que es retiressin els residus. I sobre els estudis dels experts, millor no parlar-ne, no se de quins experts em parla, i crec que vostè tampoc.
    Vostè i els que pensem com Vostè, a la fí, no són altra cosa, que gent que només es capaç de pensar en ella, i en ningú mes. Tant se'ls hi fot el poble que deixaran als seus fills, si la merda, amb perdó de l'expressió, reventa, d'aqui a 25, 100 anys. Vostè només pensa en vostè, pa per avui, (és igual que sigui gana pel demà). Voste creu que la fi justifica els mitjans, i això no és així.
    Respecte a que la seva opinió és la de molts, no ho crec, però podria ser, la sort, es que aquestes decissions no les prenem els que no en tenim ni idea, com vostè i jo, sinò els experts de debo, (El CSIC..... li sona?).
    Lo dit, més serietat, més responsabilitat i una mica més de vergonya!!!

    ResponElimina
  6. Era evident que l'escrit d'en Ramon generaria moltes crítiques, però s'ha de valorar que ell ha tingut el valor de dir quina és l'opció, segons la seva opinió, que pot resultar més favorable per al poble de Flix, no per a ell. Penso que quan es tracten temes com aquest, que ens inconveixen a tots, la gent hauria d'intentar aportar, en benefici del nostre poble, opinions que contribuissin a la seva perduració, i que enlloc de només criticar, es podien utilitzar els medis que tenim al nostre abast, com pot ser aquest blog, per fer un brainstorming (pluja de idees) i que cadascú de nosaltres pugui dir la seva, això si sempre respectant les opinions dels altres.

    ResponElimina