Pont de Flix

Pont de Flix

PDC

PDC

dimecres, 28 de novembre del 2012

INCOMPRENSIBLEMENT, NO ESTEM A LA MADE. PER QUÈ?


INCOMPRENSIBLEMENT, NO ESTEM A LA MADE. PER QUÈ?

D’èxit en participació valoren els diaris de les Terres d’Ebrela jornada que ha organitzat per segon any la Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya (MADE). I Flix, productor d’energia (hidràulica, fotovoltaica, eòlica, amb un projecte de biomassa i una cogeneració aturada),no hi va assistir. No oblidem que encara som un gran consumidor d’energia, no sé fins quan, però de moment ho som. Amb tants kilowatts com movem, com s’ha d’interpretar que no va haver cap representació oficial de Flix en aquestes jornades? De Flix, només hi assistiren cuatre persones. La regidora de CiU que no representava al govern del consistori, el president del Comité dels treballadors d'Ercros,  un empresari que no és, precisament, el màxim consumidor de kilowatts i jo mateix. Incomprensible!! Ens ho hem de fer mirar.

Els Ajuntaments que formen la MADE generen el 70% de la producció elèctrica de Catalunya, i tots aquests estan concentrats a la nostra zona. Per això, és lògic que estiguin units, per  aconseguir d’aquesta manera, lluitar per la reducció de la tarifa de totes les activitats industrials i empresarials, treballar per un desenvolupament sostenible de la zona que no permeti la despoblació i, per últim, millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans. Una defensa conjunta dels municipis productors d’energia és una oportunitat que no hem d’excloure.

He de dir que les ponències van ser de rabiosa actualitat, al igual que els experts ponents, grans autoritats coneixedores de la temàtica tractada pels càrrecs que ocupen o han ocupat, per aquest fet penso que era de vital importància l’assistència d’algun representat “oficial“ de l’Ajuntament a la jornada.

El president de la Diputació de Tarragona, el Sr. Josep Poblet, va anunciar per al curs 2013 la nova càtedra d’Energia i Desenvolupament Local a la Universitat Rovira i Virgili, gràcies a l’impuls de la MADE, serà una de les claus estratègiques de la zona.

L’ex director d’operacions de Red Eléctrica Española, el Sr. Alberto Carbajo Josa, explicà els reptes de futur davant d’un model energètic insostenible i els elements inherents a la incertesa comportada per diversos fets, com ara, la crisi financera, la competència global,etc.,que creen grans reptes per aconseguir els objectius energètics de la UE del 20% de reducció d’emissions, el 20% destinant a millorar l’efectivitat energètica i, per últim, augmentar un 20% les energies renovables.

El president de Fersa, el Sr. Francesc Homs, parlà sobre les supressions de primes i que la crisi financera no ajuda al desenvolupament de tecnologies energètiques com poden ser l’eòlica i la  bioenergia, i per consegüent, que es vegi afectada aquesta última, pot provocar un retard en la planta de biomassa al Molló. I a Flix, estem al cas? O ja hem baixat els braços perquè Tivissa ens passi al davant?

El president del Consell Assessor d’Endesa a Catalunya, el Sr. David Madí, després de qüestionar les primes a les renovables que surten d’augmentar la factura de les convencionals, demanà l’eliminació de les noves taxes a les nuclears i a les hidràuliques. Va estar d’acord amb Homs en garantir que la recaptació destinada a pal·liar el dèficit tarifari es destini al desenvolupament de les noves tecnologies energètiques. Es va mostrar també partidari de continuar negociant amb la MADE solucions a la manca d’inversions productives a través del cost de l’electricitat a la comarca.

Flix hauria d’estar representat en aquests fòrums. La radicalitat dels components de l’equip de govern del nostre Ajuntament no representa les voluntats de tot un poble i, fins i tot, diria que ni tant sols als partits que representen.

Des del meu càrrec de Cap Local de CdC insto als regidors de la coalició de CiU que continuïn insistint a l’equip de govern que reflexionin i considerin el fet d’afegir-se a la MADE. Flix ha d’estar present a tot el que es cou a la comarca, d’aquesta manera, encara que no estiguem d’acord amb les decisions presses, podrem donar la nostra visió. La Fàbrica se’ns està morint, hem de cercar noves empreses productores per tal que els nostres fills puguin treballar i sobretot, viure a la nostra apreciada vil·la.

Ramon Sabaté Montagut

2 comentaris:

  1. Una possible resposta, entre segurament, molts altres motius:

    Siguem seriosos....

    1.- On cap representant no va assistir, en tot cas, va ser a les II Jornades d’Energia i Desenvolupament Local, no a una reunió de la MADE.

    2.- La Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya inclou NOMÉS 10 municipis de Catalunya, dels 947 que hi ha. Tot un èxit, eehhh??

    3.- En los seus 2 o 3 anys de vida, ha estat capaç d’organitzar DOS jornades. I ja no se’n coneix cap altre objectiu. De la Càtedra per a l’Energia de la URV en sentíem a parlar molt abans que de la MADE.

    4.- Quant li costa a cada Ajuntament formar-ne part?? Si hi ha 10 municipis, i posem per cas que cada Ajuntament fa una aportació d’uns 2.000 euros l’any... Què es fa amb aquests, aproximadament, 20.000 euros anuals? Entenc, i espero, que el President, Sr. Jordi Jardí no cobra per aquest càrrec, però algú ens pot explicar quan cobra el Director, Sr. Joan Sabanza?

    Ja està bé de crear xiringuitos per a ex-alcaldes, però en tot cas, no en feu bandera, que se us veu el llautó!

    Rosa M.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Rosa M., per la teva informació que entenc està totalment manipulada per els que no volen saber res d'energia, però quan arriben a casa volen apretar l'interruptor:

      1.- La II Jornada d'Energia i Desenvolupament Local estava organitzada per la MADE, evidentment no era una reunió de la MADE, però continuem estant fora i el pitjor amb els ulls tapats.

      2.- La MADE vol que els seus membres fundadors o associats siguin els municipis ubicats en el territori on es genera el 70% de l'energia de Catalunya, perquè és un tret diferenciador de la resta del nostre pais, perquè és el principal actiu que pot incidir positivament en l'establiment de noves empreses en el nostre territori, i per tant hem de ser EGOISTES, per això no ens interessa que la resta de municipis de Catalunya en formin part, llavors no hi hauria diferència.

      3.- La Catedra per l'Energia de la URV en sentiem a parlar, però ara serà una REALITAT.

      4.- L'entitat no té càrrecs de cap tipus per a finançar, els diners es destinen a les jornades, publicitat, conferències,...

      És una inciativa sorgida del nostre territori, per polítics de tots els colors i molt propers, em de donar-los la nostra confiança i recolçament.



      Elimina