Els regidors de Flix es tanquen a l'ajuntament i veïns del poble acampen a la plaça de l'Església
Publicat per Gustau Moreno Pérez el dia 7 de març de 2013 | 7.3.13
La segona jornada de converses a Madrid s'ha tancat aquest dijous al vespre sense cap avenç significatiu. Segons ha explicat l'alcalde, Marc Mur, els treballadors han posat sobre la taula de l'empresa el seu pla alternatiu per fer viable la producció de clor i poder mantenir l'activitat a la planta. De moment, però, l'empresa continua tancada en banda i s'aferra a l'aprovació d'un ERO que suposaria l'acomiadament de 156 treballadors de Flix amb la indemnització mínima de 20 dies per any treballat i dotze mensualitats. Les reunions es reprenen aquest divendres al matí.
Per tot plegat, regidors, veïns i treballadors continuen tancats a la sala de plens, on passaran la nit. La protesta ha començat a la mateixa hora que arrencava la reunió a Madrid amb un ple extraordinari amb un únic punt a l'ordre del dia, que es mantindrà constituït fins aquest divendres al migdia, quan està previst que acabi la tercera jornada de converses. Tots els grups municipals -PSC i ERC, al govern, a més de CiU a l'oposició- han aprovat una moció exigint a Ercros la retirada "immediata" de l'ERO i que accepti la mediació de la Generalitat.
L'alcalde, Marc Mur, ha reiterat la sorpresa que encara provoca el fet que Ercros hagi decidit presentar l'expedient al Ministeri de Treball per traslladar les converses. "Ningú pot entendre que perquè hi hagin vint treballadors a Cartagena es negociï a Madrid. Van presentar un document on diuen que a Catalunya no es pot negociar d'acord amb les regles de la bona fe i en un ambient neutral", ha reblat.
Convençuts que els acomiadaments i el tancament de la planta electroquímica tenen alternatives viables, l'alcalde ha refermat la legitimitat de les mesures de pressió iniciades, en la línia de demanar responsabilitats ambientals a l'empresa si abandona el municipi per contaminar el pantà. "El que fem és just i està justificat. Els arguments que utilitzem són lícits i no faltem a la veritat. Quan ens juguem el que ens juguem, hem d'utilitzar tots els arguments a l'abast, ha manifestat, tot advertint que la posició del municipi serà "inflexible", com ho està sent la de la direcció d'Ercros.
"Vull morir-me a Flix"
Veïns de la població han secundat la iniciativa de la corporació acampant just davant de la casa de la vila, a la plaça de l'Església. Una experiència nova per a Teresa Prunera, vídua d'un prejubilat de la companyia. "Sóc de Flix, hi he nascut i vull morir-me a Flix, al costat de fills i amics. A aquest pas moriré en un racó sola. I no ho puc consentir. Si no he de dormir no dormiré i si no he de menjar, no menjaré. Arribarà un dia que no soparem", declara, amb to contundent. Considera que, en el moment de les prejubilacions, la companyia ja els va "estafar". "Vam fer vagues fam i el que vam poder i no vam solucionar res. Estic molt dolguda. Ercros ens ha pres la vida a canvi de diners, han pres la salut gent del poble i ens deixen porqueria", sentencia.
Al seu costat, Núria Descarrega, assenteix. El seu home té 52 anys i en fa 25 que treballa a la planta d'Ercros. "Tenim dos filles en època d'estudiar i d'anar a la universitat: no tenim cap futur. On va el meu home amb 52 anys? No coneixem res més. És una mica tard per fer res. O morim tots junts o ens aixequem tots junts. Hem d'anar molt units. Tothom", proclama, al costat d'una tenda de campanya que l'acollirà durant la nit.
Des d'allí, amb el sac de dormir al costat i subsistint a base d'entrepans, esperarà la concentració d'uns 700 escolars convocada aquest divendres al migdia per donar-los suport. El seu futur està en joc i ningú a Flix accepta la derrota com a possible resultat.
Via ACN
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada