Barcelona
Flix desembarca a Barcelona per demanar a Ercros que es repensi l'ERO
Redacció Actualitzat a les 19:15 h 04/03/2013Els manifestants, provinents de Flix i d'altres poblacions de la Ribera d'Ebre, han tallat la Diagonal, on se situa la seu de l'empresa, durant un quart d'hora. La intenció és quedar-se tot el dia concentrats davant de les oficines, on no hi ha treballadors perquè l'empresa els ha donat festa. Els veïns exigeixen un pla industrial que eviti el tancament de la fàbrica de Flix i comporti el mínim d'acomiadaments possible. L'alcalde de Flix, Marc Mur, ha advertit que "estan matant un poble i una comarca sencera".
També demanen responsabilitat ambiental a la companyia pels residus tòxics que deixa a la població. De fet, l'alcalde de Flix ja es va mostrar disposat fa uns dies a exigir a Ercros que faci front als costos dels llots tòxics que s'acumulen a l'embassament en cas que l'expedient de regulació tiri endavant com està plantejat. Mur ha afegit des de la concentració a Barcelona que "l'ERO és injust" i que "parlem d'una empresa que ens deixa 700.000 tones de residus tòxics i 30 hectàrees de sòl contaminat".
Fins ara, però, l'empresa s'ha mostrat inflexible i es remet a les negociacions per l'ERO a Madrid. El grup químic al·lega que va registrar unes pèrdues de 12,1 milions d'euros el 2012, fet que suposa multiplicar per quinze els números vermells de 0,81 milions d'euros de l'any anterior.
La Generalitat vol fer de mediadora
L'alcalde de Flix i el comitè d'empresa d'Ercros s'han reunit al migdia amb el conseller d'Ocupació, Felip Puig. De la trobada n'ha sortit un front comú per lluitar contra l'ERO, i el govern ha reclamat poder tenir un paper d'intermediador en la negociació perquè, amb la nova reforma laboral, la Generalitat no té cap marge d'actuació i tot es tramitarà des de Madrid.
El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals del Departament d'Empresa i Ocupació, Ramon Bonastre, ha demanat a la química que busqui "alternatives" als acomiadaments previstos. "En un lloc com Flix i en una comarca com la Ribera d'Ebre no es poden presentar els acomiadaments com un fet consumat", ha remarcat.
Flix s'atura
A Flix s'ha aturat tota l'activitat. Han tancat els comerços, les entitats bancàries i els centres educatius, tot i que hi ha serveis mínims per als fills de les famílies, moltes de les quals s'han desplaçat a Barcelona. La Guàrdia Urbana també s'ha sumat a l'aturada. La marxa ha tingut un seguiment del 25% de la població de Flix. Cal tenir en compte que en aquest municipi hi viuen uns 4.000 habitants, i que prop d'un miler s'han manifestat a Barcelona.
Una carta per demanar diàleg
Coincidint amb la manifestació, els veïns de Flix han adreçat una carta oberta al president d'Ercros on li reclamen diàleg després de recordar els beneficis que l'empresa ha obtingut del municipi. La carta, que surt publicada als principals diaris, comença manifestant la confiança que la protesta d'aquest dilluns serveixi per establir una negociació directa. Recorda els 116 anys d'història amb un poble que diu, literalment, que s'ha desviscut per fer de la fàbrica un gegant de la indústria catalana el segle XX.
La carta també exposa les bonificacions d'impostos municipals que s'han establert i els milions d'euros que s'ha estalviat Ercros i recorda que també s'ha cedit un abocador municipal a preus ridículs. Després de denunciar la contaminació mediambiental i el cost de neteja del riu Ebre i d'afirmar que hi ha alternatives reals al tancament de la planta, acaben la missiva amb aquest advertiment: "El poble de Flix no anirà mansament a l'escorxador".
Aquest és el text de la carta:
Carta oberta del poble de Flix al Sr. Antoni Zabalza, president d'ERCROS INDUSTRIAL, SA
Benvolgut,
Avui, els representants de l'Ajuntament de Flix el vindrem a visitar a Barcelona. Vindrem acompanyats de més de 1.000 veïns i veïnes de la població. Els mateixos veïns a qui la seua decisió condemna a un futur de misèria i desesperança. Hem provat que ens rebés durant els darrers dies. Després de 116 anys a Flix, confiàvem –ingenus– que com a mínim mantindria les formes i atendria la petició de seure amb els legítims representants del poble de Flix. Esperem que avui sí ens rebi i que sigui possible parlar amb vostè sobre l'ERO que han presentat a Flix, tancant la fabricació de clor-sosa, acomiadant el 75 % de la plantilla i desballestant tota l'estructura d'empreses auxiliars –fins a una vintena– que sostenen actualment l'ocupació a Flix i els pobles del nord de la Ribera d'Ebre.
Han estat 116 anys durant els quals tot un poble s'ha desviscut per donar el millor de si mateix per fer d'aquesta fàbrica el que va ser: la pionera de la química en el segle XIX i un gegant de la indústria catalana durant el XX. Hem alimentat durant 5 generacions un somni de progrés i futur industrial en una comarca d'interior, en un lloc difícil i despoblat. S'ha acabat convertint en un malson des que el seu equip la gestiona.
Sota la seua direcció, ens hem convertit en pioners dels ERO, dels problemes ambientals i de la desinversió. Vostè sap que els hem posat les coses el més fàcils possible. Els hem bonificat tots els impostos municipals possibles. Milions d'euros d'estalvi en els darrers vint anys. Diners que han deixat de servir per atendre les necessitats de la ciutadania de Flix. Els hem cedit un abocador industrial de titularitat municipal a preus ridículs. La seva planta de fosfats –que necessita d'aquest abocador– no seria rendible en cap altre lloc de Catalunya. Per això és l'únic que no plantegen tancar a Flix.
Aquest abocador, l'hem hagut d'ampliar recentment. Hi haurem de portar les 700.000 tones de residus tòxics que hi ha al riu Ebre a Flix, uns residus que vostès han generat i que ara descontaminem amb l'ajut de l'Estat, la Generalitat i fons europeus. 165 milions d'euros que pagarem entre tots.
I ara pretenen marxar i deixar-nos un regal afegit de 30 ha. de sòls contaminats. Potser tenen la vana il·lusió que la mínima activitat dels fosfats els servirà d'excusa per no complir la Llei i estalviar-se descontaminar aquest desert industrial. No es facin il·lusions.
Hi havia –hi ha, encara– alternatives a tancar Flix. Les van tenir vostès damunt la taula fins fa ben poc. Per això demanem de seure i parlar-ne. No defensem entelèquies, sinó possibilitats ben reals.
Potser no ens rebrà i potser no salvarem Flix, però tingui per segur que el poble de Flix no anirà mansament fins a l'escorxador. Avui al matí en tindrà bona prova.
Salutacions cordials de la gent de Flix
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada