Pont de Flix

Pont de Flix

PDC

PDC

dijous, 9 d’octubre del 2014

7è Congrés de la Gent Gran

7è Congrés de la Gent Gran

La Ribera d’Ebre, va estar representat al 7è Congrés de la Gent Gran per quatre delegats d’un total de quatre-centes cinquanta set. Un d’ells va era el vicepresident  de la Llar de Flix que en representació d’un grup de treball de jubilats havia participat en la pluja d’idees per confeccionar les ponències i un cop aquestes confeccionades van treballar-les presentant una vintena d’esmenes entre esmenes d’addicció, substitució i supressió. De les quals  nou van estar admeses per la ponència, cinc van estar transaccionades, cinc més no van estar admeses i una és va defensar al Congres, que en votació també va estar rebutjada per els delegats de la ponència.

Artur Mas i Ramon Sabaté 

Havia dos ponències.  1.- Persona,Societat i benestar
                                      2.- La Catalunya del Futur

Durant el període d’abans del congres s’havien treballat quasi un miler d’esmenes i van arribar  al Congres unes cinquantena.
Com el col·lectiu de la gent gran és cada cop més gran, la biòloga marina, Josefina Castellví, Presidenta del Congrés ho definia com  “el grup que més n’hi entren que menys en surten” . L’esperança de vida dels homes està en quasi 80 anys i el de les dones en uns 87 anys o sigui aquest col·lectiu forma un grup molt important i particular que cada dia agafa més força i per tal, cal tenir en compte.

Aquest Congrés ha aprovat, amb participació, protagonisme i també autocrítica,  el full de ruta per els propers quatre anys, per millorar la qualitat de vida en esperança de vida,en el sistema de salut, en la reducció de desigualtats i en la evolució demogràfica, fen-ho sostenible. Aquest any l’aportació de l’estat espanyol ha reduït en un vint per cent la despesa econòmica a que està obligat per l’Estatut i que obligarà al govern de la Generalitat a incrementar aquesta quantitat del seu pressupost. El Congrés ha arribat a la conclusió que amb una Catalunya independent tindríem moltísim es possibilitats de que el sistema sigui sostenible.

Per tot això cal accentuar l’esforç i nous comportaments de les persones grans a través de les llars de jubilats, casals en aconseguir nou pacte social i intergeneracional òptim, per la nova Catalunya que volem son de cabdal importància: el voluntarietat, en l’envelliment actiu en entorns amigables,  la formació, també en la detecció del maltractament a la gent gran, i vincular-se més amb l’activitat política per defensar  el desenvolupament normatiu perquè l’atenció a la persona sigui modèlic i a la que te dret la gent gran.


                                                                                                 Ramon Sabaté Montagut

                                                                                                  Cap local CDC de Flix

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada